[газета Кировец ]
Главная » 2013 » Январь » 17 » НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї
17.30.56
НАСИЛЬСТВО В СІМ’Ї
Законом України «Про попередження насильства в сім’ї» визначаються основи попередження насильства в сім’ї, органи та установи, на які покладається здійснення заходів з попередження насильства в сім’ї.
Насильство в сім’ї – це будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї по відношенню до іншого члена сім’ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров’ю.
Підставами для вжиття заходів з попередження насильства в сім’ї є: заява про допомогу жертви насильства, або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства, подана у спеціально уповноважений орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї, або в органи внутрішніх справ; висловлене жертвою насильства в сім’ї стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства в сім’ї, бажання на вжиття заходів з попередження насильства у разі, якщо повідомлення або заява надійшли не від нього особисто; отримання повідомлення про застосування насильства в сім’ї або реальної загрози його вчинення стосовно неповнолітнього чи недієздатного члена сім’ї.
Місцевими державними адміністраціями, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, благодійними фондами, об’єднаннями громадян і окремими громадянами за погодженням із спеціально уповноваженим органом виконавчої влади з питань попередження насильства в сім’ї створюються кризові центри.
Працівники кризових центрів:
- здійснюють прийом членів сім’ї, які можуть стати або стали жертвами насильства;
- здійснюють прийом осіб, які вчинили насильство в сієї, для проходження корекційної програми;
- організують надання необхідної психологічної, педагогічної, медичної, юридичної допомоги;
- відповідно до можливостей надають притулок для тимчасового перебування членам сім’ї, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, тощо…
Члену сім’ї, який винив насильство в сім’ї, вноситься офіційне попередження про неприпустимість вчинення насильства, за умови відсутності в його діях ознак злочину. Служба дільничних інспекторів міліції чи кримінальна міліція у справах дітей беруть членів сім’ї, яким винесено офіційне попередження на профілактичний облік.
У випадку вчинення насильства після отримання офіційного попередження може бути винесений захисний припис яким особі, яка вчинила насильство, забороняється вчиняти певні дії стосовно жертви насильства в сім’ї.
Члени сім’ї, які вчинили насильство в сім’ї, несуть кримінальну, адміністративну чи цивілно-правову відповідальність відповідно до закону.
Членам сім’ї, стосовно яких здійснюються заходи з попередження насильства в сім’ї, держава гарантує охорону прав і законних інтересів.
Посадові особи та працівники, які здійснюють заходи з попередження насильства в сім’ї, не можуть розголошувати відомості про особисте та сімейне життя, що стали їм відомі у зв’язку з виконанням їх службових обов’язків.

О.О. Циганок,

начальник Кіровського РУЮ.


Категория: Разное | Просмотров: 624 | Добавил: kirovec | Рейтинг: 0.0/0