[газета Кировец ]
Главная » 2014 » Март » 12 » Спостерігається ріст злочинів
17.34.26
Спостерігається ріст злочинів
№10 от 06.03.2014 г.
За останні роки у Кіровському районі спостерігається ріст злочинів, які посягають на власність громадян. Так, у 2013 році вчинено 412 таких злочинів, їх питома вага серед інших вчинених злочинів на території району складає 69 % (для порівняння: по автономії питома вага складає 66 %, по державі -.59 %). У тому числі, спостерігається збільшення кількості вчинених крадіжок майна, у порівнянні з 2012 роком, на 8, 3 %.
Питання причин та умов, які сприяють вчиненню злочинів, є складним та багатоаспектним поняттям, воно включає соціально-економічні, особистістно-індивідуальні та інші чинники.
Однак аналіз вчинених корисливих злочинів засвідчує, що існують досить різноманітні і зовнішні умови, що сприяють вчиненню злочинів проти власності. Зокрема, це певна безтурботність власників, неналежна охорона майна, слабка технічна захищеність житла та автотранспорту, залишення ключів від житла у легкодоступних місцях. Низьке освітлення самого житла та прилеглої до нього території також не сприяє захисту власності від злочинних посягань.
Поширеними у районі набули випадки шахрайських дій осіб, які телефонують громадянам, представляються працівниками правоохоронних органів, та пропонують передати чи перерахувати кошти на певні банківські рахунки нібито за не притягнення родичів особи, якій телефонують, до кримінальної чи адміністративної відповідальності.
Також мають місце заволодіння шахрайським способом майном чи коштами громадян під приводом оформлення нібито виграшу коштовних призів у лотереях, різноманітних конкурсах тощо.
Певним фактором вчинення злочинів є вживання алкогольних напоїв, питома вага злочинів, вчинених на території району в стані алкогольного сп›яніння у 2013 році складає 11 % (по АР Крим - 16,4 %), по державі - 14,0%.
Слід також зазначити, що за підсумками минулого року, великою є частка кримінальних правопорушень, вчинених особами, які раніше їх вчиняли, тобто рецидивна злочинність, яка складає 56,6 % (у 2012 році - 26,7 %, по автономії - 41,5%).
Головними причинами та умовами, що спонукають осіб повторно вчиняти злочини це втрата соціальних зв›язків особами, що відбули покарання великі труднощі з працевлаштуванням, особливо через загострення проблеми безробіття тощо. Однак суттєво сприяє рецидивній злочинності також незадовільна робота та фактичний занепад системи громадського контролю за раніше судимими.
Також на зростання злочинності впливає недостатня робота підрозділів міліції щодо профілактики вчинення злочинів, насамперед серед осіб, схильних до їх вчинення, так званої «групи ризику». Прокуратура району принципово реагувала на зазначені випадки неналежного виконання міліцією службових обов›язків, у минулому році за поданнями прокуратури притягнуто до дисциплінарної відповідальності 7 працівників міліції.
Питання профілактики злочинів перебуває на постійному контролі прокуратури

Кіровського району.
І. Рамазанов, прокурор Кіровського району АР Крим.



Категория: Официально | Просмотров: 464 | Добавил: kirovec | Рейтинг: 0.0/0