[газета Кировец ]
Главная » 2014 » Январь » 10 » Захист прав і свобод дітей щодо профілактики злочинності
14.04.22
Захист прав і свобод дітей щодо профілактики злочинності

№1 от 02.01.2014 г.


Прокуратурою Кіровського району АР Крим вивчено стан додержання правоохоронними органами та органами виконавчої влади Кіровського району АР Крим вимог законодавства, направленого на захист прав і свобод дітей щодо профілактики злочинності, дитячої бездоглядності, розповсюдження наркоманії та алкоголізму серед дітей у Кіровському регіоні за підсумками 2013 року.

Слід зазначити, що,незважаючи на вжиті спільні заходи, а також прокурорське втручання з питань повноти виконання правоохоронними органами та органами виконавчої влади законодавства, направленого на захист прав і свобод дітей щодо профілактики злочинності, дитячої бездоглядності, розповсюдження наркоманії та алкоголізму серед дітей у Кіровському регіоні у 2013 році, ще не вдалося досягнути результативності роботи в цьому напряму.
Зокрема, спостерігаються негативні тенденції у боротьбі зі злочинністю серед неповнолітніх, про що свідчить зростання загального рівня злочинів, скоєних дітьми – на 22% (11 проти 9), за тяжкими злочинами на 60% (8 проти 5).
Має місце зростання рівня злочинності серед дітей за окремими видами злочинів. Так, неповнолітніми вчинено чотири незаконних заволодіння транспортними засобами (три з них – повторно), два злочини проти статевої свободи осіб, один злочин проти життя та здоров’я. Протягом 2012 року такі злочини неповнолітніми не вчинялись. Крім того, у порівнянні з минулим роком збільшилась кількість злочинів, скоєних раніше судимими дітьми – з 4 до 7, у нетверезому стані – з 0 до 3, у групі – з 1 до 3.
Причинами, які сприяли вчиненню злочинів неповнолітніми є відсутність контролю з боку батьків, опікунів та піклувальників за їх дозвіллям, неналежне реагування з боку відповідних служб на факти не відвідування шкільних закладів, схильності дітей до вживання алкоголю та наркотиків.
Протягом 2013 року керівництвом та працівниками прокуратури Кіровського району АР Крим вживались всі можливі заходи для забезпечення додержання Конституції та Законів України при здійсненні прокурорських повноважень, забезпечення належної організації роботи, повноти та своєчасності вжиття заходів до усунення порушень законності, реального поновлення прав і свобод громадян, законних інтересів держави, притягнення винуватих осіб до встановленої законом відповідальності.
На адресу органів та служб у справах дітей прокуратурою району внесено 4 подання про усунення порушень закону, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 5 посадових осіб органів виконавчої влади та правоохоронних органів. За кримінальними провадженнями забезпечено підтримання державного обвинувачення в 10 провадженнях щодо неповнолітніх осіб, із постановленням вироків.
Стан додержання правоохоронними органами та органами виконавчої влади Кіровського району АР Крим вимог законодавства, направленого на захист прав і свобод дітей щодо профілактики злочинності, дитячої бездоглядності, розповсюдження наркоманії та алкоголізму серед дітей у Кіровському регіоні за підсумками 2013 року 24.12.2013 обговорені на міжвідомчій нараді при прокурорі району. Нарадою визначені спільні заходи, спрямовані на зміцнення законності та правопорядку в середовищі неповнолітніх.

І.Рамазанов,
прокурор Кіровського району АР Крим.

Категория: Официально | Просмотров: 487 | Добавил: kirovec | Рейтинг: 0.0/0